ПОЧЕЛА АКЦИЈА ЧИШЋЕЊА СТАРОГ ГРОБЉА
21.07.2015

ПОЧЕЛА АКЦИЈА ЧИШЋЕЊА СТАРОГ ГРОБЉА

На иницијативу Градске општине Палилула и указане потребе, организована je акција чишћења-уређења комплекса Старог гробља „Горица“. Ова активност, која се остварује у сарадњи са Центром за социјални рад «Свети Сава» у Нишу и ЈКП «Горица» у складу са Уредбом Владе Србије о Мерама социјалне укључености корисника новчане социјалне помоћи, део је и светске еколошке кампање «Очистимо свет» (Clean up the World“ 2015) коју промовише Медијска еколошка мрежа ЕКОполис. Двадесет корисника новчане социјалне помоћи, који су способни за рад и тридесет волонтера Кацеларије за младе општине Палилула учествовало је са радницима комуналног предузећа «Горица» у друштвенокорисном раду. Радови су, услед високих дневних температура отпочели у раним јутарњим сатима. Прво се кренуло на потезу централне стазе, од «источне» ка «западној» капији. Председник Градске општине Палилула Бобан Џунић и Зоран Јовић, директор Центра за социјални рад у Нишу, са сарадницима, обишли су учеснике акције и поделили им мајце.

По речима председника општине Палилула Бобана Џунића трајна заштита и завршетак радова по пројекту „старо гробље“ нису окончани а комплекс гробља „Горица“ који се простире на површини од 8.хектара, (више од 3,4 хектара је напуштен простор) и даље је на мети несавесних грађани који уништавају спомен обележја, одлажу отпад. Вегетација брзо прекрије уређен простор и гробна места, каже Џунић, тако да смо сваке године на почетку. Посебно је девастиран јужни део гробља који се граничи са Горичком улицом.

Као аутентична сведочанства о личностима и догађајима у Нишу, одлуком Скупштине општине Ниш 1983.године, осам гробова у „старом гробљу“ стављено је под заштиту Закона. Одлуком Извршног савета Скупштине општине Ниш бр.01-178/1-9-в од 21.јуна 1991.године, цео комплекс Старог гробља «Горица» проглашен је културним добром и налази се под заштитом државе. Одборници Скупштине Градске општине Палилула, на деветнаестој седници која је одржана у НКЦ-у, 14.10.2010. године донели су једногласно одлуку о покретању иницијативе у Скупштини града Ниша да се простор Старог гробља „Горица“ уреди у „меморијални парк“.(Д.Вид.)

На основу пројекта Завода за заштиту споменика културе и Завода за урбанизам, општина Палилула је протеклих година уз подршку Града Ниша обезбеђивала  средства за фазно уређење и ограђивање овог простора. Прво су окончани радови на „Источној капији“ а затим су створени услови да се радови наставе и на „Западној капији“ Старог гробља. О иницијативи општине Палилула, која је пре неколико година упућена Скупштини града Ниша, да се простор Старог гробља „Горица“ уреди у „меморијални парк“ за сада нема одговора. Зато је овај простор препуштен зубу времена и није у редовном програму одржавања комуналних предузећа. И поред тога што је комплекс Старог гробља “Горица“ од 1991.проглашен културним добром, несхватљиво је да је извођач радова за потребе реконструкцији Топлане “Југ”, без претходне сагласности, почетком јула месеца, уклонио централни стуб и оштетио источну капију гробља. Улаз у „старо гробље“ је сада необезбеђен а делови капије су у међувремену нестали. (Текст-Фото Д.Видојковић)

НТВ - Акција чишћења Старог гробља